5 bra övningar för att förbättra din MTB-teknik

5 bra övningar för att förbättra din MTB-teknik

Mountainbike (MTB) är en rolig och utmanande sport som kräver bra teknisk förmåga. Att förbättra din MTB-teknik kan göra cyklingen både säkrare och mer rolig. Här är fem bra övningar du kan göra för att förbättra din MTB-teknik.

1. Hopp och hoppningsteknik

Att hoppa över hinder på MTB kan vara en utmaning, men det är också en rolig upplevelse. Förbättra din hoppningsteknik genom att hitta en lätt backe och skapa en liten hoppbana. Öva på att hoppa över små hinder och gradvis öka svårighetsgraden. Kom ihåg att träna på din landningsteknik också.

2. Stående teknik

Stående teknik är en viktig del av MTB-cykling. Förbättra din balans genom att stå på cykeln med böjda knän och använda dina kroppsrörelser som du cyklar. Öva på att flytta ditt tyngdpunkt framåt och bakåt, svänga och bromsa.

3. Kurvteknik

Att bemästra kurvteknik kan göra cyklingen mycket mer effektiv och roligare. Öva på att ta kurvorna genom att lägga din tyngdpunkt på utsidan av kurvan och luta cykeln in mot kurvan. Lär dig att använda både fram- och bakhjulet för att ta kurvorna på ett bra sätt.

4. Balansträning

Balansträning kan hjälpa dig att förbättra din kroppskontroll och koordination på cykeln. Stå på ena benet och balansera på pedalerna. Öva på att hålla balansen utan att låta foten röra vid marken. Byt sedan ben och upprepa övningen med andra benet.

5. Upptäcka nya terränger

Att prova på nya sorters terräng kan hjälpa dig att utmana din teknik och bli bättre på att hantera olika typer av hinder. Prova på att cykla genom skogar, över stenar eller genom grusiga vägar. Utmana dig själv att hitta nya vägar att utforska.

Downhill med MTB

Downhill med MTB

Att köra downhill med MTB är grymt kul! Det finns downhill-cyklar men du kan köra downhill även med en vanlig MTB. Du måste oavsett anpassa hastigheten efter din förmåga, cykeln och förutsättningarna i naturen.

De mest populära MTB-cykelloppen i Sverige

De mest populära MTB-cykelloppen i Sverige

Om du är en cyklingentusiast som älskar att ta dig ut på en cykeltur i skogarna och att tävla i MTB-lopp, då finns det mängder av alternativ att välja bland i Sverige. Nedan finner du några av de mest populära MTB-cykelloppen som du absolut inte vill missa.

Haibike SDURO HardNine 1.0 2020

Haibike SDURO HardNine 1.0 2020

Haibike SDURO HardNine 1.0 är en prisvärd el-MTB med dämpad framgaffel som tar dig fram smidigt på både grusvägar och stigar. Elcykeln passar dig som vill ta sig fram i enklare terräng och inte behöver alla komponenter för att cykla i extrem terräng. HardNine består dessutom av ett batteri med en kapacitet på 400Wh som ger upp till 8 mils räckvidd samt en stark motor med ett vridmoment på upp till 70Nm. Med en HardNine kan du pendla i alla väder, då det är en tålig elcykel som klarar det mesta. Observera att cykeln levereras utan stöd, skärmar, belysning, men som går att köpas till. Vi rekommenderar extra tillbehör.

Batavus Zonar Herr 61cm 2020

Batavus Zonar Herr 61cm 2020

Zonar E-go är dynamisk, sportig och passar både i stadsmiljö och terräng. Cykeln är ett bra val om du vill kunna använda den till din konditionsträning. Den accelererar snabbt vid behov och har en stark framdrift. Cykeln är utrustad med en kraftfull centermotor som bidrar till att hålla den välbalanserad. Cykeln har en intelligent display med fyra assistansnivåer och vid val av program räknar systemet ut hur lång räckvidden blir. Displayen visar även aktuell och genomsnittlig hastighet, tripmätare och odometer. Cykeln har dessutom hydrauliska skivbromsar och Shimano Deore växlar. Utrustad med ramlås från Trelock, belysning och pakethållare.

Men's ME501 Enduro

Men's ME501 Enduro

Kontrollerad utförskörning - Den unika Torbal-sulan är en Shimano-teknologi som tillåter hälen att röra sig litegrann sidled samtidigt som mittendelen på foten, där du har kontakt med pedalen hålls stabil, det ger naturlig rörlighet och flyt i körningen när du står tungt på pedalerna i utförsbackar.Greppar på allt - Yttersula i supertåligt MICHELIN®-gummi greppar som klister även på hala underlag så att du snabbt kan sätta ner foten i svåra partier och lita på att du får kontroll. Materialet är otroligt slitstarkt och tål prövningar under många år.Skyddar fötterna i stökig terräng - Optimerade för downhill- och endurocyklister som vet vad som behövs, med asymmetriskt insteg med extra hög och vadderad ankel på insidan som skyddar fotknölen och även nedre delen av vristerna och hälen. Robust material som ger skydd runt tårna och hälen.Sitter säkert på plats - Boa® L6-spänne ger snabbt exakt rätt passform och du kan lätt justera skorna även när du kör. Justerbar Powerzone vajerguide kramar åt skorna perfekt så att foten alltid sitter blixtsäkert på plats även när du tar i riktigt hårt.Ventilerar fötterna - Ventilationshål i fram och på sidorna släpper in luft och håller fötterna svala och fräscha även när det är riktigt varmt.Effektiv trampning - Förstärkning där skorna möter pedalerna bidrar till effektivare och kraftfullare trampningen.

Vertical InsideGrip™ Full Finger Glove

Vertical InsideGrip™ Full Finger Glove

Silikongrepp på insidan av handflatan ökar friktionen mellan handsken och handen, vilket ger en ny nivå av grepp och styrning på din cykel. Samma tillvägagångssätt har applicerats på fingertopparna, vilket ger gott om grepp på dina broms- och växelspakar. Den mjuka och mycket slitstarka handflatan utan stoppning ger maximal styrning och grepp på styret. Den robusta nätmaskan på baksidan är hållbar, men samtidigt andningsbar. Svett-torkaren håller dig bekväm när terrängen blir tuff, medan den elastiska manschetten ser till att handskarna sitter på plats.Material50% Polyamid, 40% Polyester, 10% Elastan.

MTB-bloggen

MTB-bloggen är en blogg som om allt kring mountainbiking. Här kan du hitta allt från tips och råd om hur man kan förbättra sin teknik och cykla säkrare i olika typer av terräng, till recensioner av cykelutrustning och -tillbehör.

Bloggen ger också information om de senaste evenemangen och tävlingarna inom mountainbikingvärlden, samt intervjuer med framstående idrottsmän och kvinnor inom sporten.

MTB-bloggen riktar sig både till erfarna mountainbike-cyklister och till nybörjare som vill lära sig mer om sporten och hitta inspiration för att förbättra sin prestation på cykeln. Oavsett om du är en tävlingscyklist eller bara en hobbycyklist, så är MTB-bloggen en blogg som kommer att ge dig allt du behöver för att ta din mountainbikecykling till nästa nivå.